BAZA ONLAJN MEDIJA

Sta je baza onlajn medija?

Baza onlajn medija (onlajnmediji.rs) je otvorena i slobodna platforma SHARE Fondacije koja sadrži informacije o internet stranicama čija je prevashodna svrha informisanje građana, a koje su kao takve registrovane kao internet mediji ili predstavljaju neregistrovane digitalne medijske portale.

Cilj baze je da na jednom mestu transparentno predstavi sve najvažnije informacije o onlajn medijskoj sferi i samim medijskim portalima koji su od značaja za informisanje građana, naročito na lokalnom nivou. Pored najvažnijih informacija, poput osnivača medija, novca dobijenog iz javnih izvora ili glavnog i odgovornog urednika, baza sadrži i druge korisne podatke o portalima: sedište, lokaciju servera gde je sam sajt hostovan i sl.

Svi podaci su preuzeti iz javno dostupnih i pretraživih izvora, pre svega Registra medija pri Agenciji za privredne registre (APR) Republike Srbije, sajta kompanije Gemius, kao i Whois baza podataka o domenima. Sadržaj baze se može preuzeti u mašinski čitljivom formatu (.csv) i dalje obrađivati za potrebe istraživanja i informisanja, kao i druge namene.

Share foundation
Ministarstvo kulture i informisanja
Open Society Foundation